Elektrische bestelbus wordt opgeladen
26-06-2024
Logistiek nieuws
Nog maar 13% budget in subsidiepot voor emissieloze bestelauto

Sinds eind april kun je tot 5.000 euro subsidie aanvragen voor een emissieloze bestelauto. Wacht niet te lang met het indienen van je aanvraag, want op 24 juni was nog maar 13% van het subsidiebudget beschikbaar! De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) aanvragen is mogelijk als je een nieuwe, volledig uitstootvrije bestelauto leaset of koopt. Vraag de subsidie aan voordat je een definitieve overeenkomst sluit. 

De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) loopt van 23 april tot en met 27 december 2024. In totaal is er 30 miljoen euro aan subsidiegeld beschikbaar. De subsidie is populair: op 24 juni was er nog maar 13% subsidiebudget beschikbaar. Wacht dus niet te lang met jouw aanvraag, ook omdat SEBA er dit jaar voor het laatst is. 

7 tot 12% van catalogusprijs

De subsidie bedraagt maximaal 5.000 euro per bestelauto, tot een maximaal percentage van de netto catalogusprijs. De hoogte van dit percentage hangt af van de grootte van het bedrijf:

 • Grote onderneming: maximaal 7% van de netto catalogusprijs bij voertuigcategorie N1. Deze prijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties die fabrikant of importeur aanbracht voor kentekenafgifte. Ook bij een voertuigcategorie N2 met maximum gewicht van 4.250 kilo geldt een maximum van 7% van de verkoopprijs zonder btw.
 • Middelgrote onderneming: maximaal 10%.
 • Kleine ondernemingen en non-profitinstellingen: maximaal 12%.

Om te weten of je organisatie groot, middelgroot of klein is, kun je de mkb-toets gebruiken.

Voorwaarden

Om SEBA aan te vragen, moet je voldoen aan deze voorwaarden: 

 • Je bent ondernemer of hebt een non-profitinstelling.
 • Je hebt een niet-definitieve koop- of financial leaseovereenkomst afgesloten op het moment dat je de subsidieaanvraag indient. Deze moet een bepaling hebben waarin staat dat de overeenkomst op een latere datum pas definitief is.
 • De bedrijfsauto staat op moment van de subsidieaanvraag nog niet op jouw naam in het RDW-kentekenregister.
 • De bestelauto is nieuw.
 • De bedrijfsauto valt onder de voertuigclassificaties N1, of N2 met een maximum gewicht van 4.250 kg en heeft een grijs kenteken met een B of V als eerste letter.
 • De netto catalogusprijs van de bedrijfsauto in voertuigcategorie N1, of de verkoopprijs zonder btw van een bedrijfsauto in voertuigcategorie N2 is 20.000 euro of hoger. De netto catalogusprijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties aangebracht voor afgifte kenteken.
 • De elektrische bedrijfsauto in voertuigcategorie N1 met een typegoedkeuring voor lichte voertuigen heeft een WLTP-actieradius van minimaal 100 kilometer. Let op: het accupakket heeft invloed op de actieradius.
 • Voor de overige elektrische bestelauto's (voertuigcategorie N1 met een typegoedkeuring voor zware voertuigen, en voertuigcategorie N2 met een maximum gewicht van 4.250 kilogram) geldt geen minimale actieradius.
 • Het moet gaan om een bedrijfsauto als bedoeld in artikel 1.1 van de Regeling voertuigen. De bedrijfsauto moet volledig uitstootvrij zijn. De auto mag alleen rijden met een elektromotor.
 • Brandstofcode E en W komen in aanmerking.

Aanvraag voorbereiden

Je hebt de volgende gegevens nodig bij je aanvraag: 

 • eHerkenning niveau 2+. Heb je nog geen eHerkenning? Vraag dit dan aan op de website van eHerkenning.
 • Het KVK of BSN-nummer waarop het voertuig te naam wordt gesteld. Bij operational lease gaat het om het KVK-nummer waarop het verstrekkingsvoorbehoud wordt geregistreerd.
 • Een digitale koop- of financial leaseovereenkomst met bijvoorbeeld de opschortende voorwaarde: 'Order wordt definitief na indiening aanvraag SEBA'.

Nog meer financieel voordeel: MIA en bpm

Voor een elektrische bestelauto geldt er nog meer financieel voordeel. Het is mogelijk om naast de SEBA-regeling de Milieu-investeringsaftrek (MIA) aan te vragen. Dit belastingvoordeel is er voor ondernemers die willen investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals elektrische bestelwagens. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek.

Bovendien hoef je voor een elektrische bestelauto geen bpm te betalen. Op dit moment geldt nog voor alle bestelauto’s een bpm-vrijstelling, maar die komt in 2025 ten einde voor diesel-, benzine- en hybride bestelauto’s. Voor elektrische bestelauto’s betaal je nog altijd geen bpm, wat zo 10.000 tot 20.000 euro scheelt.

SEBA aanvragen kan via de RVO

Gratis advies op maat

Wil je je wagenpark elektrificeren, maar weet je niet goed waar te beginnen? Of kun je concrete adviezen gebruiken, bijvoorbeeld als het gaat om de beschikbare modellen elektrische bestelwagens of over aan te leggen laadinfra? De logistiek makelaars van Midden Limburg Bereikbaar helpen je graag. Ons advies is gratis en op maat.

Laat je gratis adviseren door ons Team Logistiek 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Markt 31 • Postbus 900 • 6041 EM Roermond • 6040 AX Roermond • info@middenlimburgbereikbaar.nL