Containerschip via Diedrik Ezendam 1
09-01-2024
Logistieke tips
Vraag subsidie aan voor goederenvervoer via water of spoor

Vervoer je goederen met vrachtwagens en overweeg je om dit per trein of schip te gaan doen? Maak gebruik van de subsidieregeling modal shift en krijg 20 euro subsidie per container (of equivalent daarvan bij bulk) die je voortaan structureel via water of spoor vervoert.

 Sinds 1 januari 2024 kun je de subsidieregeling modal shift bij het Rijk aanvragen.

Er is dit jaar 7,5 miljoen euro beschikbaar voor de subsidieregeling modal shift. Er is 5 miljoen euro gereserveerd voor de subsidie van weg naar water en 2,5 miljoen euro voor de subsidie van weg naar spoor. Vervoer via water en spoor is goed voor de afname van de verkeersdrukte op de weg, de verkeersveiligheid en het terugdringen van CO₂-uitstoot. Modal shift is de term voor verandering van vervoerwijze, bijvoorbeeld van vervoer over de weg naar vervoer per spoor of per schip.

Inhoud subsidieregeling

De subsidieregeling richt zich op verladers en expediteurs. Je komt in aanmerking als je gemiddeld minimaal 3 TEU per dag, voor minimaal 35 kilometer verplaatst van weg naar water of spoor. De subsidie bedraagt 20 euro per structureel verplaatste container (of een equivalent daarvan bij bulk). Als je als ondernemer met een concreet voorstel komt hoe je goederen wilt verplaatsen van de weg naar het water of spoor, kun je een subsidieaanvraag indienen. De verdeling van het beschikbare subsidiebedrag vindt plaats op basis van de volgorde van binnenkomst van de aanvragen. Wacht dus niet te lang met het indienen van je aanvraag!

Gratis advies en kostenbatenanalyse

Wil je weten of het zinvol is voor jouw bedrijf om de modal shift naar water of spoor te maken? En ben je benieuwd of je voor de subsidie in aanmerking komt? Onze logistiek makelaars adviseren je graag, gratis en op maat. Wij kunnen een kosten-batenanalyse voor je maken voor het vervoer over water of spoor. Lees meer over de voordelen van vervoer via water en de voordelen van vervoer per spoor.

Ontvang gratis en vrijblijbend advies van ons team logistiek

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Markt 31 • Postbus 900 • 6041 EM Roermond • 6040 AX Roermond • info@middenlimburgbereikbaar.nL