Containerschip via Diedrik Ezendam 1
14-11-2023
Logistieke tips
Vervoer over water: betrouwbaar én minder CO2-uitstoot

Transport over water biedt grote voordelen voor het vervoeren van vrijwel alle producten. Het is betrouwbaar én geeft een forse CO₂-reductie. De logistiek makelaars van Midden Limburg Bereikbaar helpen ook jouw bedrijf vakkundig en kosteloos om de overstap van weg naar water te maken. 

Voor de overstap van weg naar water kun je bovendien subsidie aanvragen vanaf 1 januari 2024.

Of je nu containers vervoert, pallets of bulk; dit kan allemaal ook per binnenvaartschip. Op de waterwegen zijn geen files, waardoor de aankomsttijden betrouwbaar zijn. Bovendien is vervoer over water zeer interessant vanwege de chauffeurstekorten en hoge brandstofprijzen. Én het levert een fikse verlaging van de CO₂-uitstoot op: 25 tot 50%. Bovendien kan het leiden tot operationele kostenbesparingen, bijvoorbeeld omdat het laden of lossen veel beter is te plannen, doordat de container dicht bij op een inland terminal staat. Je schaarse personeel is zo beter in te zetten op plekken in de organisatie waar meer capaciteit is benodigd. Kortom, vervoer over het water is een aantrekkelijk alternatief voor wegtransport.

Containers: just in time

In Limburg kunnen containers via de binnenhavens van Born, Roermond, Venlo, Wanssum en Venray vervoerd worden. Ook de havens van Luik en Genk kunnen interessant zijn. Al deze inland terminals verzorgen ook het transport van de binnenhaven naar jouw vestiging, over de weg. Ze leveren je container op elk gewenst moment af. Werk je met een expediteur die het vervoer van a tot z voor je regelt? Vraag hem naar de mogelijkheden van vervoer per schip.

Duurt langer

Een nadeel van vervoer over water lijkt in eerste instantie dat het wat langer duurt. Van Rotterdam naar Limburg doet een schip er circa 24 uur over. Maar een schip neemt per keer wel minimaal 150 vrachtwagenladingen mee. Daarnaast varen deze schepen dag én nacht. Als de container eenmaal op de terminal in Limburg staat, is het een stuk makkelijker plannen om deze op het gewenste tijdstip te laten lossen bij jouw bedrijf. En wat is 1 dag extra op een reis van 30 tot 50 dagen van Azië naar Nederland …?!

Bulk- en stukgoederen

Voor bulkgoederen (bijvoorbeeld zand, staal, grind en hout) en stukgoederen (zoals opslagtanks en machineonderdelen) zijn er in Limburg havens in Wessem, Maasbracht, Roermond, Venlo, Wanssum, Weert, Nederweert, Gennep, Echt-Susteren, Maastricht, Stein, Born en Zevenellen. De overslagbedrijven kunnen bovendien het transport van de binnenhaven naar jouw vestiging verzorgen, en omgekeerd. De schepen vervoeren 300 tot 3.000 ton (10 tot 100 vrachtwagens per keer) en zijn natuurlijk ook geschikt voor grote, lichte producten zoals windmolenonderdelen. Heb je niet in één keer zo’n grote vracht nodig of beschikbaar, dan kun je gebruikmaken van tussenopslag in de havens en toch profiteren van de voordelen om de lading per schip te vervoeren.

Bouwlogistiek

Vervoer over water is ook heel interessant voor de bouwlogistiek. Denk aan het vervoer van straatstenen en betonelementen van Limburg naar bouwlocaties in de Randstad. Dit vraagt wel om een andere organisatie bij de aannemer. De ontvangst van 30 ton straatstenen (1 vrachtwagen) is wat anders dan de ontvangst van 300 ton straatstenen (1 schip). Levert jouw bedrijf voor bouwprojecten, vraag dan de hoofdaannemer eens om samen te sparren over vervoer via het water. Zo bied je als leverancier bovendien een slimme oplossing voor de komst van zero-emissiezones in ruim 20 steden vanaf 2025.

Nieuw bedrijf? Denk aan het water

In Limburg zien we veel nieuwe bedrijven ontstaan die werken met circulaire grondstoffen (afval). Het loont voor deze nieuwe bedrijven om na te denken over een haven als vestigingslocatie. Zo sorteren ze alvast voor op schaalvergroting, waarbij vervoer over water heel interessant is voor de toevoer van grondstoffen of de afvoer.

Subsidie

Vanaf 1 januari 2024 kun je weer subsidie aanvragen als je goederen over water of spoor wilt vervoeren in plaats van over de weg. Dit jaar bedroeg die subsidie maximaal € 20 per 40 ft container, € 11,76 per 20 ft container en € 20 per bulkvrachtwagen (of stukgoed).

Gratis advies op maat

Ben je benieuwd of vervoer over water een haalbare businesscase is voor jouw bedrijf? De ervaren logistiek makelaars van Limburg adviseren je er graag over, gratis en op maat. Zij werken technische én bedrijfseconomische scenario’s voor je uit voor het vervoer per schip. Zo weten zij welke besparing het jouw bedrijf kan opleveren, welke haven je dan het beste kunt gebruiken en welk type schip. Neem contact met ons op!

    Ontvang gratis en vrijblijbend advies van ons team logistiek

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief

    Markt 31 • Postbus 900 • 6041 EM Roermond • 6040 AX Roermond • info@middenlimburgbereikbaar.nL