Elektrische bestelbus wordt opgeladen
07-12-2023
Logistiek nieuws
Vanaf juli vrachtwagenrijbewijs nodig voor grote elektrische bestelbus

Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3.500 en 4.250 kilo hebben vanaf 1 juli 2024 een vrachtwagenrijbewijs nodig. Een ‘gewoon’ B-rijbewijs is dan niet meer voldoende. 

Dit heeft demissionair minister Mark Harbers besloten, zo schreef hij 6 december 2023 in een brief aan de Tweede Kamer.

Elektrische busjes zijn zwaarder dan busjes van hetzelfde formaat die op fossiele brandstoffen rijden. Dat komt door de zware batterijen. Om ondernemers de ruimte te geven om te verduurzamen, gedoogt de overheid sinds 2019 dat mensen met een B-rijbewijs grote elektrische bussen besturen, tussen de 3.500 en 4.250 kilo. Eerder leek het erop dat het kabinet met een nieuwe wet zou komen, die een B-rijbewijs voortaan zou toestaan voor deze categorie e-bestelbussen. Die wetgeving is dus echter voorlopig van de baan. Het bleek te ingewikkeld om het verschil tussen elektrische en fossiele bussen in de wet vast te leggen.

Onnodige hindernis

Diverse organisaties vinden dat de gedoogregeling veel te snel wordt afgebouwd. “Veel bestuurders van elektrische bestelauto’s hebben namelijk geen grootrijbewijs. Dit is een onnodige hindernis op weg naar duurzame logistiek en leefbare binnensteden”, zeggen Transport & Logistiek Nederland, INretail, VNO-NCW en MKB-Nederland in een gemeenschappelijke verklaring. 

Gratis advies op maat

De logistiek makelaars van Midden Limburg Bereikbaar snappen de teleurstelling bij bedrijven. Tegelijk zien zij dat er nog voldoende bedrijven zijn die wél de overstap maken naar elektrische bestelwagens. Is deze stap ook interessant voor jouw bedrijf? Onze logistiek makelaars adviseren je er graag over, gratis en op maat. Denk aan:

Ontvang gratis en vrijblijbend advies van ons team logistiek

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Markt 31 • Postbus 900 • 6041 EM Roermond • 6040 AX Roermond • info@middenlimburgbereikbaar.nL