Janssen Group Electrische Doosan
01-02-2024
Logistiek nieuws
Vanaf 5 maart: subsidieregeling SSEB voor bouwwerktuigen en -voertuigen

Heb je een bouwbedrijf en overweeg je de aanschaf van een bouwwerktuig of bouwvoertuig? Kies voor emissieloos en maak gebruik van de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB)! Je kunt de subsidie vanaf 5 maart aanvragen. Eerdere jaren was de interesse zo groot, dat de subsidiepot al na één dag leeg was. 

Bereid je alvast voor om je aanvraag direct in te kunnen dienen. Onze logistiek makelaars helpen je er graag bij. 

Er zijn verschillende soorten subsidies binnen SSEB. Bijvoorbeeld voor het ombouwen van bestaande bouwwerktuigen en -voertuigen naar emissieloze varianten. Zo ook voor een haalbaarheidsonderzoek naar innovaties van emissieloze bouwmachines. In dit artikel gaan we in op SSEB Aanschaf, voor de aanschaf of financial lease van een zero-emissie bouwmachine of bouwvoertuig.

Voor welke bedrijven geldt de SSEB?

De subsidie geldt voor bouwbedrijven die in Nederland gevestigd zijn met SBI-code 39, 390, 41, 411, 412, 42, 421, 422, 429, 43, 431, 432, 433, 439, 4941, 50201, 7712, 7732, 7739 of 77399. Ook bedrijven die nieuwe emissieloze bouwmachines aanschaffen en deze aan andere bedrijven verhuren of leasen, kunnen subsidie aanvragen.

Voor welke machines en voertuigen is de SSEB Aanschaf?

De subsidie geldt voor nieuwe, emissieloze bouwmachines en bouwvoertuigen. Bekijk de lijst van de RVO voor het complete overzicht. Bij bouwvoertuigen gaat het bijvoorbeeld om een bouwvoertuig N2 (> 4.250 kg) of N3 met carrosseriecode 9 (voertuig met haakarm ), 10 (kieptruck), 15 (betonmixer), 16 (betonpompvoertuig), 26 (kraanwagen), 27 (hoogwerker) en 28 (boorwagen) of aanduiding speciale doeleinden SF.

Om welke subsidiebedragen gaat het?

Het maximale subsidiepercentage is 25% van de meerkosten ten opzichte van een bouwmachine met verbrandingsmotor. Voor een midden- en kleinbedrijf en een micro-onderneming is dit maximaal 30%. Daarbij geldt voor álle bedrijven een maximaal subsidiebedrag per bouwmachine van 300.000 euro. Je kunt subsidie krijgen voor het chassis én de opbouw van het bouwvoertuig. Als bedrijf mag je per kalenderjaar maximaal 1 miljoen euro SSEB ontvangen. Het subsidiebedrag wordt verminderd met de MIA-korting (11,25%)

 Voorwaarden SSEB

  • Je bedrijf staat met een SBI-code geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.
  • Je hebt een niet-definitieve koop- of leaseovereenkomst. Hierin kun je een clausule laten opnemen, bijvoorbeeld: ‘order is definitief na toekenning SSEB’. Mocht jouw bedrijf geen subsidie krijgen, dan kun je dankzij deze clausule de overeenkomst annuleren. 
  • Je hebt e-herkenning van minimaal niveau 3 nodig om de subsidieaanvraag te kunnen doen. E-herkenning is een veilig inlogmiddel waar ruim 500 verschillende dienstverleners, zoals gemeenten, Belastingdienst en verzekeraars mee werken. Meer info over e-herkenning en de diverse aanbieders.
  • Vraag je 30% subsidie aan, horend bij de bedrijfscategorie mkb en micro-onderneming? Doe dan voor de subsidieaanvraag de mkb-toets.
  • Je gebruikt de bouwmachine minimaal 70% van de tijd voor bouwwerkzaamheden in de open lucht.
  • Je kunt maximaal drie batterijpakketten bij de investeringskosten (referentiemethode) of maximaal drie keer de batterijcapaciteit (formulemethode) in de aanvraag optellen. Als er twee batterijpakketten in de machine zitten, kun je er nog 1 extra optellen.
  • Het voertuig moet 4 jaar binnen dezelfde onderneming

Milieu-investeringsaftrek na de aanvraag

Als je de SSEB Aanschaf hebt aangevraagd, kom je bijna altijd in aanmerking voor de Milieu Investeringsaftrek (MIA). Het RVO trekt daarom het vaste percentage MIA van 11,25%, berekend over de investeringskosten, af van het SSEB-subsidiebedrag. Je moet de MIA vervolgens zelf nog wel aanvragen. Doe dit binnen drie maanden nadat de koop- of financial lease overeenkomst definitief is gemaakt. Geef op het aanvraagformulier voor MIA aan dat je SSEB ontvangt. Vul ook het subsidiebedrag in.

Meer info SSEB

De RVO organiseerde op 1 februari een webinar over de SSEB. Met daarin uitgebreide informatie over de subsidievoorwaarden en vereisten voor de overeenkomst. Je kunt het webinar hier terugkijken.

Meer informatie over SSEB

Gratis advies op maat

Overweeg je de stap te maken naar een zero-emissie bouwmachine of bouwvoertuig? Onze logistiek makelaars informeren je er graag over. We maken bijvoorbeeld een TCO-berekening voor je om te zien wat zo’n emissieloze variant onder de streep kost. Ook kunnen we je adviseren over de benodigde laadinfrastructuur. En we helpen je uiteraard ook graag bij de aanvraag van de SSEB-subsidie.

Ontvang gratis en vrijblijbend advies van ons team logistiek

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Markt 31 • Postbus 900 • 6041 EM Roermond • 6040 AX Roermond • info@middenlimburgbereikbaar.nL