ANF ZLB gemSittardFietsleaseHR 002
Fietsstimulering
Terugblik webinar 'Fietslease voor gemeenten'

Hoe zorg je ervoor dat medewerkers op een duurzame én gezonde manier naar hun werk komen? Hoe pak je het aan? Een fietsleaseregeling kan daarbij flink helpen. Hoe regel je dat precies? Deze vraag stond centraal tijdens een webinar voor de Zuid- en Midden-Limburgse gemeenten op maandag 14 oktober 2024.

Han Hermans en Nick Cruts, medewerkers van de gemeente Sittard-Geleen, deelden hun ervaringen met de invoering van fietslease tijdens het webinar met een twintigtal geïnteresseerde collega’s van veertien gemeenten.

Wat was de aanleiding binnen de gemeente Sittard-Geleen om te kiezen voor fietslease?

In 2022 kwam vanuit het Lokaal Overleg de wens naar voren om een fietsleaseregeling te starten. Het idee was om in te zetten op goed werkgeverschap door zowel de gezondheid van medewerkers te bevorderen als de CO2-uitstoot te verminderen. Voorjaar 2023 werd de fietsleaseregeling ingevoerd.

Hoe ziet de fietsleaseregeling van de gemeente Sittard-Geleen eruit? 

Medewerkers kunnen van de regeling gebruik maken als ze een vast of tijdelijk dienstverband hebben (na afloop van de proeftijd) én er geen sprake is van loonbeslag. Het maximale aanschafbedrag van de leasefiets bedraagt € 5.000,- en uit veiligheidsoverwegingen werd de speed pedelec van de regeling uitgesloten. Binnen de leasetermijn van 36 maanden is de fiets verplicht verzekerd en is het onderhoud aan de fiets inbegrepen. Na afloop van de leasetermijn kan de medewerker ervoor kiezen de fiets tegen circa 20% van de nieuwwaarde over te nemen of de fiets terug geven al dan niet gecombineerd met een nieuwe leasefiets.

Wat is het financiële voordeel van de fietsleaseregeling?

Een leasefietsregeling is zowel voor de werkgever als voor de werknemer financieel aantrekkelijk. Doordat het maandelijkse leasebedrag op het brutosalaris in mindering wordt gebracht, bespaart de werkgever op de afdracht aan sociale lasten. Het voordeel voor de medewerker is de betaling van de geleasde fiets in 36 maandelijkse termijnen en een besparing als gevolg van het bruto-nettovoordeel dat kan oplopen tot 40% vergeleken met de privé-aanschaf van een fiets.

Hoeveel medewerkers maken gebruik van de fietsleaseregeling in Sittard-Geleen?

Op dit moment maken 75 medewerkers van de gemeente Sittard-Geleen gebruik van de fietsleaseregeling. Daarvan zijn 49 medewerkers in 2023 gestart en 26 medewerkers in 2024. De gemiddelde aanschafwaarde van de leasefiets binnen de gemeente Sittard-Geleen is € 3.380,-.

Hoe om te gaan als je gebonden bent aan aanbestedingsregels?

Gemeenten hebben vaak te maken met aanbestedingsregels, waar (commerciële) bedrijven en organisaties die verplichting niet hebben. 

Lees hier verder 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Markt 31 • Postbus 900 • 6041 EM Roermond • 6040 AX Roermond • info@middenlimburgbereikbaar.nL