Collage e bestelbus,  e truck en schip headerbeeld
19-12-2023
Logistieke tips
Subsidies voor duurzame logistiek in 2024 – maak er slim gebruik van!

Ook in 2024 kan jouw organisatie gebruikmaken van subsidies om je logistiek slimmer en duurzamer te maken. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een elektrische truck, de aanschaf van een elektrische bestelwagen of de aanleg van laadinfra. 

Welke subsidies zijn er zoal? En vanaf wanneer kun je ze aanvragen? In dit artikel vind je het overzicht.

AanZET voor e-trucks

AanZET is een subsidie op de meerkosten bij de aanschaf of financial-lease van een e-truck. De subsidiebedragen lopen uiteen van 6,1% van de verkoopprijs tot een maximum van 7.500 euro voor een grote onderneming die een N2 bakwagen wil kopen, tot 29% van de verkoopprijs tot een maximum van 115.200 euro voor een kleine onderneming of non-profitinstelling die een N3 opleggertrekker wil kopen. Vraag de subsidie aan zodra dat kan, want in eerdere jaren was er op dag 1 al meer subsidie aangevraagd dan er te vergeven was. De subsidie is aan te vragen vanaf 26 maart 2024.

Meer over AanZET

SEBA voor e-bestelwagens

Wil je een nieuwe uitstootvrije bestelauto kopen of financial-leasen? Vraag subsidie aan uit de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Het subsidiepercentage bedraagt 7% voor grote ondernemingen, 10% voor middelgrote ondernemingen en 12% voor kleine ondernemingen, tot maximaal 5.000 euro per bestelauto. De subsidie geldt voor bedrijfsauto’s voor goederenvervoer uit de voertuigcategorie N1 of N2, met een maximumgewicht van 4.250 kilo. Houd de website van het RVO in de gaten om op tijd te weten wanneer je de subsidie kunt aanvragen. Deze subsidieregeling opent naar verwachting op z'n vroegst half april.

Meer over SEBA

SSEB voor emissieloos bouwmaterieel

Voor het kopen of leasen van nieuwe emissieloze bouwmachines kunnen bouwbedrijven subsidie aanvragen. Met de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) ontvang je per nieuwe emissieloze bouwmachine maximaal 40% (voor midden- en kleinbedrijf maximaal 50%) van de meerkosten ten opzichte van een bouwmachine met verbrandingsmotor. De subsidie is aan te vragen vanaf 5 maart 2024.

Meer over SSEB

Vervoer via water of spoor

Kiest jouw bedrijf ervoor om goederen via de binnenvaart of het spoor te gaan vervoeren, in plaats van over de weg? Dan kun je een modalshiftsubsidie aanvragen. Je komt in aanmerking als je gemiddeld minimaal 3 TEU per dag, voor minimaal 35 kilometer verplaatst van weg naar water of spoor. De subsidie bedraagt 20 euro per structureel verplaatste container (of een equivalent daarvan bij bulk). 

Meer over de subsidieregeling modal shift

MIA voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) is geen subsidie, maar een financieel voordeel. Ondernemers die fiscaal voordelig willen investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals e-trucks, kunnen gebruikmaken van de MIA. Daarmee profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek. De MIA is heel het kalenderjaar aan te vragen.

Meer over MIA

Subsidie voor laadpalen en laadinfrastructuur (nieuw!)

Een nieuwe subsidie, voor laadpalen en laadinfrastructuur. Zowel voor publieke laadopties als voor private laadopties inclusief bekabeling. Er wordt onderzocht of er ook op de mitigerende maatregelen (bijvoorbeeld een opslagbatterij) subsidie zal komen. Houd onze website in de gaten om op tijd te weten wanneer je de subsidie kunt aanvragen. 

SWIM voor waterstoftankstations en -voertuigen (nieuw!)

De nieuwe Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWIM) is er om tankstations te bouwen en voertuigen op waterstof aan te schaffen. De focus ligt daarbij op zwaar logistiek vervoer. De subsidie is interessant voor producenten, fabrikanten en ondernemers in waterstof of transport. Houd onze website in de gaten om op tijd te weten wanneer je de subsidie kunt aanvragen (de verwachting is maart 2024). 

Gratis advies op maat

Wil je meer weten over deze subsidies en geadviseerd worden of ze interessant zijn voor jouw bedrijf? Neem contact op met onze logistiek makelaars. Wij adviseren je ook graag hoe je het logistieke proces van je organisatie slimmer en duurzamer inricht. Zo kunnen we voor je berekenen of de aanschaf van een elektrische bestelwagen of vrachtwagen een haalbare businesscase is voor jouw bedrijf. Ons advies is gratis en op maat.

Ontvang gratis en vrijblijbend advies van ons team logistiek

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Markt 31 • Postbus 900 • 6041 EM Roermond • 6040 AX Roermond • info@middenlimburgbereikbaar.nL