Elektrische bestelbus wordt opgeladen
27-02-2024
Logistiek nieuws
Stap voor stap je wagenpark elektrificeren met het Energiepaspoort

Overweeg je om je wagenpark te elektrificeren? Welke laadpalen kies je dan? Hoe vaak moet je de elektrische vracht- en/of bestelwagens opladen? Het Energiepaspoort geeft antwoord op deze en nog veel meer vragen. Thijs Logistiek uit Weert maakte er al dankbaar gebruik van.

Midden Limburg Bereikbaar kan met korting zo’n Energiepaspoort aanbieden aan drie bedrijven.

Het Energiepaspoort is een product van onze samenwerkingspartner Mobilyze. Het Energiepaspoort bepaalt in drie stappen wat er nodig is om jouw wagenpark te elektrificeren.

Stap 1. Inventarisatie van de huidige situatie

Hoe ziet je wagenpark er momenteel uit? Hoeveel vracht- en/of bestelwagens wil je vervangen door een elektrische variant? Door te analyseren wat het huidige energieverbruik is, berekent Mobilyze in hoeverre je stroomnetwerk toereikend zal zijn in de toekomst. Wek je zelf energie op, bijvoorbeeld met zonnepanelen? Ook dat wordt meegenomen in de analyse.

Stap 2. Prognose toekomstige situatie

Wat voor laadinfrastructuur is er nodig om de geplande elektrische bedrijfswagens op te laden? Hoeveel extra energie ga je hiermee verbruiken? Al deze vragen beantwoord Mobilyze, zodat jij weet waar je aan toe bent.

Stap 3. Conclusie en advies, inclusief kostenplaatje

Als je toekomstige energiebehoefte duidelijk is, bekijkt Mobilyze of en welke aanpassingen aan het stroomnetwerk nodig zijn. Zo ook of het mogelijk is om slim te laden. Zo kun je de oplaadbehoefte over een dag spreiden. Het Energiepaspoort bundelt al deze data en geeft advies over het vervolgtraject. Natuurlijk krijg je ook antwoord op de belangrijkste vraag: hoe duur is het om je wagenpark te elektrificeren?

Thijs Logistiek ging je voor

Ook Thijs Logistiek uit Weert liet een Energiepaspoort uitvoeren. De scan hield rekening met de circa 46 in gebruik zijnde voertuigen: bestelwagens, trekkers en bakwagens. Directeur Willem Verschuuren: “We wilden weten wat er moet gebeuren om elektrisch te kunnen rijden. Bijvoorbeeld: welke laadinfrastructuur is er nodig, wat zijn de kosten en wat levert het op? Het Energiepaspoort gaf ons concrete resultaten en aanbevelingen. Inzichten in waar we nu staan en advies over de stappen die we kunnen zetten. Zeker geen hoog-over-verhaal dus.”
Zo kreeg Willem advies over mogelijk in te zetten laadpalen. “Ook werden de investeringskosten en de kosten van diesel en elektriciteit duidelijk gemaakt. Bovendien kregen we inzicht in de besparing in geld en CO2 als we kiezen voor elektrisch. Dit soort informatie geeft ons houvast voor toekomstige beslissingen.”

Gratis advies op maat

Het Energiepaspoort is een van de diensten die de logistiek makelaars van Midden Limburg Bereikbaar met korting aan kunnen bieden. De korting geldt voor de eerste drie bedrijven die zich melden. Zij betalen dan maar 1.500 euro in plaats van 4.000 euro voor het Energiepaspoort. Daarnaast adviseren de logistiek makelaars ook zelf, gratis en op maat. Over onderwerpen als: 

  • De elektrificatie van je wagenpark
  • Vervoer per schip of trein
  • Advies over subsidies en fiscale voordelen, bijvoorbeeld over de subsidie AanZET die in 2024 weer aangevraagd kan worden
  • Advies over elektrisch laden

 Laat je gratis adviseren door onze logistiek makelaars

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Markt 31 • Postbus 900 • 6041 EM Roermond • 6040 AX Roermond • info@middenlimburgbereikbaar.nL