28-03-2024
Zo werkt het
Parkeren aanpakken met beleid

Met een goed parkeerbeleid verlaag je je kosten en de parkeerdruk.

Met deze slimme maatregelen kun je meteen starten als werkgever...

 1. Reguleer het parkeren
  Bepaal transparant en duidelijk wie om welke reden wel of geen recht heeft op een parkeerplaats. Dit kun je bijvoorbeeld doen op basis van reisafstand (geen parkeerplek bij een woon-werkafstand onder de 10 kilometer), werktijden (wel een parkeerplek bij avond- en nachtdiensten, of op rustige dagen en tijden) en fysieke beperkingen. Ook kun je afspreken dat er altijd parkeerplek is voor carpoolers en elektrische auto’s. Slimme slagbomen plaatsen helpt je om het parkeren te reguleren volgens de gemaakte afspraken. Bekijk ook deze 10 tips voor parkeerbeleid.

 2. Vergoed parkeren op afstand
  Laat medewerkers als dat mogelijk is op afstand parkeren. Bijvoorbeeld op een P+R terrein of elders gehuurde parkeerruimte. Zorg wel dat je het aanvullend vervoer voor het laatste stuk naar de werklocatie goed regelt.

 3. Bied en stimuleer alternatieve vervoermiddelen voor de auto
  Denk aan fiets, OV, carpoolen, alternatieven bieden voor zakelijke ritten overdag, flexibele werktijden en thuiswerken.

 4. Voer betaald parkeren in of schaf de parkeervergoeding af
  Betaald parkeren invoeren vermindert de parkeerdruk met gemiddeld 15 tot 30%, afhankelijk van de tarieven. Gebruik de opbrengst om reizen met ander vervoer aantrekkelijker te maken en om medewerkers te belonen die hun parkeerkaart inleveren. Dit zorgt voor minder weerstand tegen de invoering van betaald parkeren.

 5. Verminder het aantal beschikbare parkeerplaatsen
  Verhuizing naar een OV-locatie bij het station met (bijna) geen eigen parkeerplaatsen dwingt je medewerkers om anders te gaan reizen. Of hier in ieder geval goed over na te denken. Help ze wel bij de overstap. Je kunt ook een aantal parkeerplaatsen dicht bij de ingang vervangen door een nieuwe of grotere fietsenstalling en door laadplekken voor elektrische auto’s.

  Meer handige tips en informatie? zowerkthet.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Markt 31 • Postbus 900 • 6041 EM Roermond • 6040 AX Roermond • info@middenlimburgbereikbaar.nL