28-03-2024
Zo werkt het
OV? Zo doe je er je voordeel mee!

Met deze slimme maatregelen kun je meteen starten als werkgever.

Direct aan de slag...

  1. Vergoed alle OV-kosten van je medewerkers
    Alle OV-kosten voor woonwerk- en zakelijke reizen kun je belastingvrij vergoeden. Ook als die hoger zijn dan 21 ct/km. Wil je reizen met het OV nog aantrekkelijker maken? Dan kun je onder voorwaarden ook het privégebruik van OV onbelast aan medewerkers vergoeden. Voorwaarde is wel dat je hiervoor een mobiliteitskaart ter beschikking stelt.

  2. Verstrek medewerkers een mobiliteitskaart
    Je medewerkers een mobiliteitskaart verstrekken, maakt reizen per OV makkelijk en voorkomt dat ze de reiskosten zelf moeten voorschieten. Daarnaast neem je veel administratief gedoe weg bij zowel medewerkers als de salarisadministratie die dan geen losse declaraties meer hoeft te verwerken. Ook biedt een mobiliteitskaart vaak aanvullende mogelijkheden, zoals het gebruik van de OV-fiets, deelvervoer en P+R. Vergelijk hier de mobiliteitskaarten die verkrijgbaar zijn.

  3. Geef een persoonlijk reisadvies
    Medewerkers zijn zich vaak niet bewust van hun werkelijke OV-reistijd en alle aanvullende vervoersmogelijkheden zoals parkeren in een P+R en verder met OV of aanvullend deelvervoer. Met een persoonlijk reisadvies op basis van 9292.nl, NS Reisplanner Xtra, Google Maps of een andere reisplanner maak je de reistijd en opties inzichtelijk en verlaag je de OV-drempel. Bekijk hier zes tips om medewerkers te stimuleren vaker met het ov te reizen.

  4. Faciliteer en vergoed deelvervoer
    Denk aan – bedrijfsbezit of openbaar – deelvervoer zoals deelauto’s, deelfietsen, deelscooters, OV-fietsen. Handig voor zakelijke ritten overdag zodat de eigen auto thuis kan blijven. En ook als aanvullend vervoer tussen OV-halte en werklocatie.

  5. Verleid je medewerkers met extraatjes
    Maak OV-reizen extra aantrekkelijk en laagdrempelig met bijvoorbeeld proefabonnementen, privégebruik van het OV-abonnement of een upgrade naar eersteklas reizen.

    Reiskostenvergoeding OV

    In tegenstelling tot de reiskosten voor de auto mag je de reiskosten voor OV-gebruik volledig en onbelast vergoeden. Ook als die hoger liggen dan €0,21 per km. Je kunt hiermee direct en indirect kosten besparen; denk aan parkeerkosten en het benutten van OV-reistijd als werktijd. Daarnaast draagt OV-gebruik bij aan duurzaamheid. Wist je dat de CO2-uitstoot van treingebruik 75 procent lager ligt dan van de auto? Bij elektrische bussen is dit zelfs 90 procent lager.


    Duurzame mobiliteit? Zo Werkt Het binnen jouw organisatie!

    Bron: zowerkthet.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Markt 31 • Postbus 900 • 6041 EM Roermond • 6040 AX Roermond • info@middenlimburgbereikbaar.nL