Elektrische Scania vrachtwagen laadt op
27-08-2024
Logistiek nieuws
Netcongestie? In Weert werken bedrijven slim samen

De grenzen aan het elektriciteitsnetwerk zijn op steeds meer plekken bereikt, ook in Midden-Limburg. Veel ondernemers zien netcongestie als een probleem voor de elektrificatie van het transport. Er zijn echter oplossingen. Zo werken bedrijven op een bedrijventerrein in Weert slim samen in een energiehub.

12 tot 15 bedrijven op bedrijventerrein Kampershoek willen samen een energiehub vormen. Deze hub moet lokaal energie gaan opwekken, opslaan, gebruiken en uitwisselen. Kevin van Pol, namens EKB Nederland betrokken bij de pilot, licht toe: “In de toekomst zullen we steeds vaker gaan zien dat ondernemers moeten betalen voor de teruglevering van hun stroom. In plaats daarvan kunnen zij deze stroom leveren aan collega-ondernemers tijdens hun piekmomenten en in ruil daarvoor op eigen piekmomenten stroom van hen ontvangen. Zo voorkomen zij gezamenlijk netcongestie én hoge terugleverkosten.” Voor deze pilot werken de lokale ondernemers samen met de gemeente Weert, Parkmanagement, Weert Energie en Rabobank.

Optimaal omgaan met energie

De pilot start met de selectie van 12 tot 15 bedrijven die uitgenodigd worden om deel te nemen. Vervolgens ligt de focus op het verzamelen van data, zowel van de deelnemende ondernemers op Kampershoek als van netbeheerder Enexis. Aan de hand van deze data wordt onderzocht hoe zo optimaal mogelijk kan worden omgegaan met de beschikbare energie, waar nog onbenutte capaciteit is en waar ruimte kan worden gecreëerd.

Zelf energie opwekken

De pilot zet ook in op ondernemers die individueel energie besparen en zelf opwekken voor eigen gebruik. Daarmee kunnen veel sneller besparingen behaald worden én wordt de belasting op het elektriciteitsnet teruggedrongen. “We bekijken bijvoorbeeld of piekmomenten in het productieproces afgestemd kunnen worden op piekmomenten van de zon. Zo kan een bedrijf de opbrengst van zonnepanelen optimaal benutten en hoeft er zo min mogelijk teruglevering plaats te vinden”, aldus duurzaamheidscoördinator Sven Maas van de gemeente Weert.

Van klein naar groot

De pilot begint ‘klein’, met 12 tot 15 ondernemers op bedrijventerrein Kampershoek. Als de technische mogelijkheden goed in beeld zijn, kan er opgeschaald worden. Uiteindelijk is het doel dat iedere ondernemer op het bedrijventerrein deelneemt aan het gezamenlijk besparen, opwekken, opslaan en delen van energie. En ook zoekt de gemeente zo naar manieren om stroom in de toekomst voor álle bedrijven in de gemeente toegankelijk te houden.

Andere oplossingen bij netcongestie

Naast de energiehub zijn er ook andere oplossingen bij netcongestie. Deze oplossingen worden ook wel ‘mitigerende maatregelen’ genoemd. Een mitigerende maatregel zorgt ervoor dat je efficiënter energie gebruikt, energie zelf produceert of samenwerkt met andere bedrijven in een gebied. Uit de mogelijke oplossingen heeft CE Delft de zes meest kansrijke oplossingen uitgewerkt, waaronder een batterij, slim laden of collectieve laadpleinen.

Hoe ga je om met elektrificatie van je wagenpark?

Een transportondernemer besteedt 20 tot 30 procent van de omzet aan energie. Hoe ga je om met elektrificatie van je wagenpark, minder energiegebruik, de ‘sourcing’ van energie, de financiering van al die plannen, samenwerking met de buren en de impact van energieprijzen op inkoopmarkten? De eerste stap is een en ander doorrekenen op basis van je dagelijkse routes. Wat is jouw laadprofiel? Om dit te bepalen, kun je een Energiepaspoort laten uitvoeren.

Energiepaspoort, nu met korting

Het Energiepaspoort bepaalt in drie stappen wat er nodig is om jouw wagenpark te elektrificeren. In dit Energiepaspoort wordt je huidige wagenpark in kaart gebracht en geïnventariseerd hoeveel vracht- en/of bestelwagens je wilt vervangen door een elektrische variant. Wat voor laadinfrastructuur is dan nodig? Zijn er aanpassingen aan het stroomnetwerk nodig? Het Energiepaspoort bundelt al deze data en geeft advies over het vervolgtraject. Thijs Logistiek uit Weert liet een Energiepaspoort uitvoeren; is jouw bedrijf het volgende? Midden Limburg Bereikbaar kan je met korting zo’n Energiepaspoort aanbieden.

Gratis advies op maat

Het Energiepaspoort is een van de diensten die de logistiek makelaars van Midden Limburg Bereikbaar met korting aan kunnen bieden. De korting geldt voor de eerste drie bedrijven die zich melden. Zij betalen dan maar 1.500 euro in plaats van 4.000 euro voor het Energiepaspoort. Daarnaast adviseren de logistiek makelaars ook zelf, gratis en op maat. Over onderwerpen als:

  • De elektrificatie van je wagenpark
  • Subsidies en fiscale voordelen
  • Elektrisch laden
  • Oplossingen bij netcongestie

Neem contact op met onze logistiek makelaars voor gratis advies op maat

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Markt 31 • Postbus 900 • 6041 EM Roermond • 6040 AX Roermond • info@middenlimburgbereikbaar.nL