Logistiek Café Elektrische bestelbus of vrachtwagen Uitnodigingsbeeld zonder tekst
07-03-2024
Logistiek nieuws
Logistiek Café ‘Elektrische bestelbus of vrachtwagen? Dit zijn je kansen en uitdagingen!’

Wat kun je binnen je huidige netaansluiting installeren aan laadinfrastructuur? Wat is netcongestie en welke oplossingen zijn er dan? Hoe pakken bedrijven dit in de praktijk aan? Welke ondersteuning kunnen logistiek makelaars aan bedrijven bieden? Je hoort het allemaal tijdens ons Logistiek Café ‘Elektrische bestelbus of vrachtwagen? Dit zijn je kansen en uitdagingen!’ 

Een middag boordevol informatie, tips en tricks.

Rijden met elektrische bestelwagens en vrachtwagens heeft veel voordelen. Zo kun je er gewoon de zero-emissiezones mee in die vanaf 2025 in dertig Nederlandse steden gelden. Veel Limburgse bedrijven hebben dan ook al de keuze voor elektrisch gemaakt. Denkt jouw bedrijf hier ook over na? Of rijd je al elektrisch en ben je benieuwd hoe je de laadinfra uitbreidt? Dan is het Logistiek Café dé plek om je te laten bijpraten.

Praktische informatie

  • Gewijzigde locatie: TheaterHotel De Oranjerie, Kloosterwandplein 12-16, 6041 JA, Roermond
  • Wanneer: donderdag 21 maart, 13.45-17.30 uur (inhoudelijk programma 13.45-16.30 uur; daarna borrel)
  • Kosten: deelname is gratis
  • Voor wie: voor elke ondernemer die 1 of meer bestel- en/of vrachtwagens heeft of deze overweegt aan te schaffen

Het event wordt georganiseerd door de Vliegende Brigade van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in samenwerking met de NAL-regio Zuid, Logistiekbereikbaar.nl en ELC Limburg. 

Hoe ziet het programma er uit?

Hoor meer over de volgende onderwerpen: 

Tijd Onderdeel Inhoud
13:45-14:00 u Inloop   
14:00-14:05 u Welkom   
14:05-14:20 u De transitie naar elektrisch transport 

Hoe ziet de landelijke opgave voor de verduurzaming van transport eruit? Wat zijn tips & tricks voor ondernemers? Meer informatie over subsidies (rondom laadinfra) en de beslisboom netcongestie. 

Door Marise Meijer & Jesper van der Velden (Vliegende Brigade) & Tom van Dort (NAL-Zuid).

14:20-14:35 u Het elektriciteitsnet en laadinfrastructuur 

Je krijgt een basisintroductie over de werking van het elektriciteitsnet en laadinfrastructuur. Wat is netcongestie en welke oplossingen zijn er, zoals energy hubs en ongegarandeerde aansluitingen? Focus op duidelijkheid: wat is het handelingsperspectief, wat kan wel en wat kan niet? 

Door Maarten Venselaar en Jean Corten (Enexis).

14:35-14:50 u Praktijkvoorbeeld elektrisch transport: Boomrooierij Weijtmans

Het rijden met en laden van elektrisch vervoer; hoe pakt Boomrooierij Weijtmans dit in de praktijk aan? Een inkijkje in de verduurzamingsplannen van het bedrijf, en de kansen & uitdagingen van het elektrisch transport.

Door Kees Weijtmans (Boomrooierij Weijtmans) en Willem Christiaens (FIER & Zuid-Limburg Bereikbaar)  

14:50-15:00 u Truckparking A2  

Info over truckparking en laadplein A2. Business model en ontwikkeling. 

Door Ferry Tap (Green Caravan).

15:00-15:15 u Pauze   
15:20-16:00 u  Keuze uit twee workshops   

Een overzicht van elektrische voertuigen en hun specificaties. Informatie over de ondersteuning die logistiek makelaars aan bedrijven bieden. Praktische oplossingen en tools. 

Door Miranda Volker (Midden-Limburg Bereikbaar) & Rob Kroon (Zuid-Limburg Bereikbaar).

Hoe organiseer je samenwerking als je je met je eigen aansluiting niet uit de voeten kan? En wat is er in de toekomst mogelijk aan mitigerende maatregelen? Meer informatie over de energy hub waarbij bedrijven samen afspraken maken met de netbeheerder. Hoe beïnvloedt dit het collectieve energieverbruik en wat voor mogelijkheden biedt dat aan de individuele bedrijven? 

Door Wim Schilders (Energie HandelsPlatform Pannenweg), Ron Bissels (Zuid-Limburg Bereikbaar), Lusan Korten (gemeente Echt-Susteren).

16:00-16:30 u Paneldiscussie 

Concrete voorbeelden van wat er wel kan tijdens netcongestie, specifieke focus op energy hubs, ongegarandeerde aansluitingen en andere voorbeelden. 

Door Robert van den Hoed (NKL), Wim Schilders (Energie HandelsPlatform Pannenweg), Henri Overbeek (De Rooy Transport) en Kees Weijtmans (Boomrooierij Weijtmans). Miranda Volker als moderator. 

16:30-16:35 u Afsluiting   
16:35-17:30 u  Borrel   

Heb je vragen of wil je reageren?

Dan kun je contact opnemen met vliegendebrigade-nal@rvo.nl. Eerder meldden we dat Action gastheer en spreker was tijdens het event. Deze locatie en de bijdrage van Action kunnen echter helaas niet doorgaan. Mocht je daarom je eerdere aanmelding willen annuleren, e-mail dan naar het eerder genoemde adres. Heb je je al eerder aangemeld, dan hoef je dat niet nog eens te doen.

Meld je aan voor het Logistiek Café

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Markt 31 • Postbus 900 • 6041 EM Roermond • 6040 AX Roermond • info@middenlimburgbereikbaar.nL