Elektrische Scania vrachtwagen laadt op   variantbeeld
29-11-2023
Logistieke tips
In vijf stappen naar een elektrische vrachtwagen

Overweeg je als ondernemer om over te stappen naar een of meer elektrische vrachtwagens? Dit stappenplan helpt je daarbij. Met informatie over zaken als: kostentools voor de aanschaf van een vrachtwagen, de subsidies die je kunt aanvragen en een overzicht van zero-emissiezones die in Maastricht en bijna 30 andere steden komen.

Krijg je liever advies op maat, dan helpen onze logistiek makelaars je graag.

Waarom zou je overstappen naar uitstootvrij vervoer? Een goede reden is dat bijna 30 grote gemeenten zero-emissiezones gaan inrichten voor stadslogistiek, waaronder Maastricht. Ook Venlo bereidt besluitvorming hierover voor. Vrachtwagens en bestelbussen die rijden op fossiele brandstoffen kunnen vanaf 1 januari 2025 niet meer zomaar de binnenstad van Maastricht in. Dit heeft gevolgen als je ondernemer bent in de binnenstad, maar ook als je als leverancier of dienstverlener in het centrum moet zijn. En er zijn meer redenen om over te stappen naar emissieloos vervoer. Elektrische voertuigen beperken de CO2-uitstoot van je bedrijf. Klanten én investeerders stellen steeds hogere eisen aan duurzaamheid. Tijd dus om over te stappen naar elektrisch vervoer! De volgende stappen helpen je hierbij.

1. Bepaal de impact voor jouw bedrijf

  • Stel vast hoe vaak je in een toekomstige ZES-zone komt of dat je er in gevestigd bent. Maastricht krijgt zo’n zone, zo ook bijna 30 andere grote Nederlandse gemeenten.
  • Stel vast tot wanneer je huidige dieselvoertuigen nog mogen blijven rijden in deze ZES-zones. Daar kom je heel snel achter door het kenteken van elk voertuig in te voeren in de Kentekencheck.
  • Ga je binnenkort nieuwe voertuigen aanschaffen of leasen? Hou dan gelijk rekening met ZES en voorkom dat je voertuigen eerder moet vervangen dan je van plan was.
  • Heb je geen eigen voertuigen? Dan heb je mogelijk alsnog te maken met de zones. Als je bedrijf gevestigd is in de ZES-zone en je werkt met een ander bedrijf dat jouw goederen transporteert, dan moet dat bedrijf voldoen aan de vereisten voor de zone. Zo ook de leveranciers van jouw bedrijf. Je kunt het transport dan wellicht regelen via een logistieke hub.

2. Maak een plan voor de overstap naar zero-emissievervoer

Bepaal welke mogelijkheden jouw bedrijf heeft voor zero-emissievervoer:

Optie A: Overstappen naar een vergelijkbaar elektrisch of waterstof-vervoermiddel.

Optie B: Overstappen op alternatieve vervoermiddelen.

  • Wellicht kun je ook andere vervoermiddelen inzetten, zoals een elektrische vrachtfiets. Deze is goed inzetbaar voor pakketbezorging, de levering van versproducten en service- en onderhoudsdiensten. 
  • Maak gebruik van fietskoeriers en andere transportdiensten die zero-emissie rijden.
  • Of gebruik een goederenhub. Goederen die een ZES-zone ingaan, worden verzameld op een goederenhub en met een uitstootvrij voertuig naar de bestemming gebracht. Meer informatie over goederenhubs.

3. Maak gebruik van subsidies

Er zijn diverse subsidies en financiële regelingen die het elektrisch rijden nog aantrekkelijker maken:

  • AanZET. Een subsidie voor de aanschaf of financial-lease van een e-truck. De interesse in 2023 was enorm: het totaalbedrag aan aanvragen was al binnen negen uur vier keer zo hoog als het beschikbare subsidiebedrag. In 2024 komt er weer een nieuwe subsidieronde AanZET.
  • Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). Voor de koop van een emissieloze bouwmachine of bouwvoertuig. Ook voor het ombouwen of hermotoriseren van een dieselvoertuig, en voor innovatieve ideeën. De regeling van 2023 is uitgeput; in 2024 volgt een nieuwe ronde.
    Meer informatie over SSEB
  • MIA en Vamil. Fiscale aftrekmogelijkheden voor investeringen in onder andere een elektrische bestelauto, bakfiets of oplaadpunt.
    Meer informatie over MIA en Vamil

4. Betrek de juiste personen

Zorg dat zowel externe partijen als collega’s op tijd op de hoogte zijn van de belangrijkste wijzigingen. Intern zijn dat bijvoorbeeld directie, de wagenparkbeheerder, de facilitair manager en de inkoopafdeling. Buiten je bedrijf zijn dat: de aanbieders van elektrische voertuigen voor inzichten in levertijden en kosten, de installateur van laadinfrastructuur en de netbeheerder voor de elektriciteitsvraag, beschikbare capaciteit en eventuele aanpassingen van de aansluiting. 

5. Laat je gratis adviseren

Laat je gratis adviseren door onze ervaren logistiek makelaars. Zij hebben al vele bedrijven geadviseerd en kunnen ook jou gericht adviseren en helpen bij de te zetten stappen.

Ontvang gratis en vrijblijbend advies van ons team logistiek

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Markt 31 • Postbus 900 • 6041 EM Roermond • 6040 AX Roermond • info@middenlimburgbereikbaar.nL