Banner Limburgse Fietswerkgever van het jaar   Zo Werkt Het award 2023
Award voor 3 Limburgse bedrijven
Beste fietswerkgevers van het jaar in Limburg bekend

De Limburgse winnaars in drie categorieën zijn gekozen: Container Transport Venlo CTV, Geelen Counterflow Haelen en het MUMC+ uit Maastricht. Nu is het afwachten of deze Limburgse organisaties ook kans maken op landelijke titel, dit weten we op 21 november.

Samen met Zuid Limburg Bereikbaar en Trendsportal werd in de drie categorieën 1-50 medewerkers, 50-200 medewerkers en 200+ medewerkers een winnaar gekozen. De fietsfaciliteiten zijn aanwezig, in combinatie met aantrekkelijke regelingen én zij motiveren hun medewerkers. Daar bovenop had elk bedrijf net wat extra’s waardoor zij er onder de vele nominaties bovenuit staken. 

1-50 medewerkers: ContainerTransport Venlo CTV. In een bedrijf dat draait om het vervoeren van containers via weg, water of spoor, is het des te opvallender dat er aandacht is voor fietsen naar het werk. Een van de pro-fietser bij CTV is de enthousiaste manager Hans Denessen. “Bij zijn baan hoort eigenlijk een mooie wagen, maar die liet ie staan,” vertelt directeur Loek Berden. Hans gaat liever elke dag op zijn e-bike op en neer naar kantoor, enkele rit 17 km. “Ook door weer en wind. Ze lachen me dan wel eens uit als ik in dat apenpak (lees: regenpak) binnenkom, maar ik fiets wel mooi langs alle files af,” vertelt Hans lachend.

Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en dankzij het fietsplan, dat directeur Loek Berden voor zijn medewerkers heeft geregeld, zijn er heel wat medewerkers uit de auto en op de fiets gestapt. Verder zijn ze op het bedrijventerrein ook aan het kijken of er nog een extra fietspad aangelegd kan worden, want op sommige stukken is het best gevaarlijk met al die vrachtwagens die af- en aanrijden. Naast de voorzieningen en de regelingen staat zelfs een Spoothie-fiets in de hal. Waar medewerkers al trappend hun gezonde drankje kunnen blenderen. Dit showt Fred Coppus, salesmanager bij CTV nog even voor ons op de foto. Kortom CTV is een voorbeeld voor andere bedrijven die willen werken aan gezonde medewerkers.

50-200 medewerkers: Geelen Counterflow uit Haelen is uitvinder en wereldmarktleider van tegenstroomkoelers en -drogers die de hoogste voedselveiligheidsnormen en energie-efficiëntie en de laagste Total Cost of Ownership voor de voedingsmiddelen-industrie bieden.

Bij Geelen Counterflow staat verduurzaming van het woon-werkverkeer, gebouw en in de werkwijze voorop. Dit is iets wat hun medewerkers trots maakt, bleek wel uit de vele nominaties.

Bij binnenkomst in het aansprekende duurzame kantoor in Haelen springt direct de ‘duurzaam reizen’ zuil in het oog. Medewerkers ‘klokken’ hier dagelijks in door aan te geven op welke manier zij naar kantoor zijn gereisd die dag; met de fiets, al carpoolend of met de elektrische auto. Voor alle drie deze opties ontvangt men een bonus van 25 cent per kilometer voor de woon-werk afstand, dat is nog eens extra bovenop de standaard 19 cent reiskostenvergoeding. Een laagdrempelige en leuke manier om medewerkers te stimuleren om bewuster te laten reizen en met succes ... meer dan de helft van de medewerkers maakt gebruik van de bonusregeling en inmiddels is de bestaande fietsenstalling te klein en wordt deze uitgebreid, met laadpalen voor e-bikes met energie vanaf de zonnepanelen van het dak van de stalling.

Afgelopen zomer tijdens de A73 Tunnelrenovatie bood Midden Limburg Bereikbaar de ‘leen een e-bike' actie aan waarbij inwoners gedurende de hinderperiode gratis een e-bike konden lenen voor woon-werkverkeer. Bij Geelen Counterflow trok dit een aantal medewerkers over de streep om over te gaan tot aanschaf van een e-bike omdat ze nu echt hadden ervaren hoe het is om dagelijks anders, slimmer en dus duurzamer naar het werk te reizen.

200+ medewerkers: Maastricht UMC+ het ziekenhuis in Maastricht. MUMC+ is gecertificeerd als Fietsvriendelijk Bedrijf, wat betekent dat niet alleen de voorzieningen en regelingen op orde zijn, maar ook dat fietsen gestimuleerd wordt door middel van communicatie, acties zoals de Fietsbeloningschallenge of organiseren van fietsveiligheidsacties en het mobiliteitsbeleid. Dat fietsend naar het werk gaan de orde van de dag is voor vele medewerkers blijkt uit de vele nominaties die MUMC+ heeft ontvangen!

Onder de medewerkers van het MUMC+ leeft het thema veilig fietsen mede door wat zij op de werkvloer zien. In 2023 organiseerden zij een grote actie voor het veilig fietsen met een fietshelm op. Hier hoorde ook een kortingsactie bij, zodat 55+ medewerkers in Zuid-Limburg een fietshelm konden aanschaffen tegen gereduceerde prijs.

Gefeliciteerd winnaars! Jullie mogen je met trots een jaar lang Fietswerkgever van het jaar noemen.

Scherm­afbeelding 2023 11 07 om 10.49.21

Wil jij stappen maken met meer medewerkers op fiets?
Vaker de fiets pakken is gezond, goedkoop en goed voor het milieu. Plus dat het ook zorgt voor minder drukte op de weg en voor minder behoefte aan parkeerruimte. Toch komen veel mensen nog steeds met de auto naar hun werk, ook als ze op fietsbare afstand wonen.
Concreet toewerken naar meer fietsende medewerkers, neem dan eens vrijblijvend contact op met onze mobiliteitsmakelaars via mobiliteitsmakelaars@middenlimburgbereikbaar.nl 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Markt 31 • Postbus 900 • 6041 EM Roermond • 6040 AX Roermond • info@middenlimburgbereikbaar.nL