Collage vrachtfietsen
27-09-2023
Logistieke tips
Elektrische cargobike is handig alternatief voor de bestelauto

Voor sommige ondernemers kan de elektrische cargobike een prima vervanger zijn van de bestelbus. Elektrische cargobikes zijn namelijk sneller, schoner en goedkoper dan bestelbussen. Genoeg redenen om je wagenpark te verduurzamen, toch? 

Ontdek in dit artikel de 5 grootste voordelen van elektrische vrachtfietsen.

#1 Goedkoper

Een elektrische vrachtfiets is op veel manieren goedkoper dan een bestelbus. Zo bezorgt een fietskoerier 25% meer pakjes dan een koerier per bus. Ook betaal je met een elektrische fiets nooit parkeerkosten of boetes vanwege verkeerd parkeren. Daarnaast zijn ze kostenefficiënter dan bestelbussen wanneer de afstanden en pakketgroottes klein tot middelgroot zijn. En de investeringskosten? Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag, bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek.

 #2 Sneller

Elektrische vrachtfietsen zijn ongeveer 60% sneller dan bestelwagens in stadscentra én leveren gemiddeld meer pakketten per uur. Wel zijn bestelbussen sneller op rechte wegen, maar worden daar toch vaak afgeremd door opstoppingen en files voor stoplichten. Ook bespaar je met een e-bike de tijd die het kost om met een bestelbus in een stadscentrum een parkeerplek te vinden.

#3 Schoner

De elektrische vrachtfietsen zijn emissievrij. Daarmee verminderen ze sterk de luchtvervuiling in stedelijke gebieden. En dat komt goed uit, want vanaf 1 januari 2025 dienen alle nieuw op kenteken gestelde vracht- en bestelauto’s emissievrij te zijn om nog te mogen rijden in bijna 30 Nederlandse binnensteden, zo ook in Maastricht. Vanaf 2028 moeten álle bestelwagens emissievrij zijn in deze zero-emissiezones en vanaf 2030 álle vrachtwagens. Ook daarom is de aanschaf van elektrische cargobikes een verstandige én duurzame investering voor jouw bedrijf.

#4 Stiller

Met elektrische transportfietsen lever je een bijdrage aan stillere binnensteden. In plaats van een harde claxon, gebruik je als fietser een zachte, hoorbare fietsbel als je ergens even langs wilt. En ook bestelbussen die midden op de weg blijven staan terwijl ze de motor met herrie laten draaien, zijn dan verleden tijd.

#5 Toekomst

Elektrische cargobikes zijn de toekomst! Door de komst van de zero-emissiezones worden dieselbestelbussen geweerd uit de drukke binnensteden. De toekomst van stadsmobiliteit rijdt op twee, hooguit drie, wielen. De vooruitzichten liegen er dan ook niet om: waar nu nog zo’n 100.000 cargobikes in Nederland fietsen, zullen dat in 2025 maar liefst 400.000 zijn.

Bron: The Guardian

Elektrische cargobikes voor jouw bedrijf?

Benieuwd naar de mogelijkheden van elektrische cargobikes voor jouw bedrijf? De logistiek makelaars van Midden Limburg Bereikbaar adviseren je er graag over. Ons advies is gratis en op maat!

gratis advies op maat? Neem contact op met ons Team Logistiek

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Markt 31 • Postbus 900 • 6041 EM Roermond • 6040 AX Roermond • info@middenlimburgbereikbaar.nL