Elektrische bestelbus wordt opgeladen
31-07-2023
Logistieke tips
Elektrische bestelwagen: nu met 10 of 12% subsidie

En dankzij het belastingvoordeel MIA loopt het financieel voordeel nog verder op.

Overstappen naar een elektrische bestelwagen is financieel gezien nu we heel aantrekkelijk. Vraag een rijkssubsidie aan tot 12% van de verkoopprijs vóórdat je de auto koopt of leaset. En dankzij het belastingvoordeel MIA loopt het financieel voordeel nog verder op. Wacht niet te lang, want de subsidiepot is al voor 90% leeg!

De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) loopt sinds 10 januari tot en met 29 december 2023. In totaal is er in 2023 € 33 miljoen aan subsidiegeld beschikbaar, daarvan was er 31 juli nog maar ruim € 0,3 miljoen beschikbaar. Let op: vraag eerst subsidie aan voordat je een definitieve koop- of leaseovereenkomst sluit. Bij operational lease kan je leasemaatschappij SEBA aanvragen.

Hoogte subsidie

De subsidie is er voor ondernemers en non-profitinstellingen.

 • Als middelgrote en grote ondernemer ontvang je met deze regeling 10% van de netto catalogusprijs bij een voertuigcategorie N1. Deze prijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties die de fabrikant of importeur aanbracht voor het kenteken is afgegeven. Bij een voertuigcategorie N2 tot een maximum gewicht van 4.250 kilo ontvang je 10% van de verkoopprijs zonder btw.
 • Voor kleine ondernemingen en non-profitinstellingen is het subsidiepercentage 12%.

Voorwaarden SEBA

Om SEBA aan te vragen, moet je voldoen aan deze voorwaarden: 

 • Je bent ondernemer of hebt een non-profitinstelling.
 • Je hebt nog geen definitieve koop- of financial leaseovereenkomst afgesloten op het moment dat je de subsidieaanvraag indient. Je vraagt dus eerst de SEBA aan met een nog niet-definitieve overeenkomst. Deze niet-definitieve overeenkomst moet een bepaling hebben waarin staat dat de overeenkomst op een latere datum pas definitief is. In de overeenkomst mag ook staan dat de koop of financial lease pas definitief wordt zodra er een positief besluit op de subsidieaanvraag is. Je kunt bijvoorbeeld in de overeenkomst opnemen: 'Order wordt definitief na toekenning aanvraag SEBA'.
 • De bedrijfsauto staat op moment van de subsidieaanvraag nog niet op jouw naam in het RDW-kentekenregister.
 • De bedrijfsauto is een nieuwe, volledig uitstootvrije bedrijfsauto die rijdt door een elektromotor.
 • De bedrijfsauto valt onder de voertuigclassificaties N1, of N2 tot een maximum gewicht van 4.250 kilo en heeft een grijs kenteken met een B of V als eerste letter.
 • De netto catalogusprijs van de bedrijfsauto in voertuigcategorie N1, of de verkoopprijs zonder btw van een bedrijfsauto in voertuigcategorie N2, is € 20.000 of hoger. De netto catalogusprijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties aangebracht voor afgifte kenteken.

Alle voorwaarden en subsidie SEBA aanvragen 

Extra financieel voordeel met MIA

Het is mogelijk om naast de SEBA-regeling de Milieu-investeringsaftrek (MIA) aan te vragen. Dit belastingvoordeel van het Rijk is er voor ondernemers die willen investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals elektrische bestelwagens. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek. Let bij het aanvragen van de MIA op de volgende punten:

 •  Vraag eerst de SEBA aan, daarna de MIA.
 • Je hebt je 3 maanden na de investering de tijd om de bedrijfsauto(‘s) te melden bij de MIA. Wanneer je jouw melding niet binnen deze termijn indient, komt je investering niet in aanmerking.
 • Bij een melding voor de MIA moet je de subsidie uit de SEBA opgeven. Dit subsidiebedrag gaat af van het aanschafbedrag dat je opgeeft in jouw MIA-melding.
 • Ook voor het investeren in slimme laadpalen op eigen terrein kan er gebruik gemaakt worden van de MIA-regeling. Deze investeringsaftrek kan oplopen tot 45%. Laadpalen komen voor maximaal € 2.500 in aanmerking voor MIA.

 Meer over MIA

Gratis advies op maat

Twijfel je of elektrische bedrijfswagens een slimme zet zijn voor jouw bedrijf? Onze logistiek makelaars adviseren je er graag over, gratis en op maat. Zij weten bijvoorbeeld welke modellen er beschikbaar zijn, wat de kosten zijn en aan welke laadinfrastructuur je moet denken. Onze logistiek makelaars hebben al vele bedrijven geadviseerd, ook jouw bedrijf helpen ze graag!

Neem contact op voor gratis advies op maat

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Markt 31 • Postbus 900 • 6041 EM Roermond • 6040 AX Roermond • info@middenlimburgbereikbaar.nL