De overgang naar nieuwe vormen van mobiliteit is onvermijdelijk als we dichtslibbende wegen willen voorkomen, moeten voldoen aan de klimaateisen en het aantal verkeersongevallen willen verminderen. Bedrijven, overheden en de reizigers moeten gezamenlijk stappen zetten om deze transitie succesvol te maken en zo een duurzamere, efficiëntere en veiligere mobiliteit te realiseren. Dit besef dringt steeds meer door in verschillende sectoren. Zo ook bij Wealer, gastheer van het Mobiliteitscafé op 22 mei. Wealer is inmiddels meer dan een autodealer, het is een holding die mobiliteit aanbiedt in de breedste zin van het woord.
De actualiteit: mobiliteitsovergang begint eerst met verminderen
Paul Sauerbier, manager public affairs bij PON Holding onderdeel van Wealer en hoofdspreker tijdens het Mobiliteitscafé blikt terug op de ontwikkeling van de (auto)mobiliteit en hij licht toe wat werkgevers in de toekomst kunnen verwachten.
Nederland heeft 18 miljoen inwoners, waarvan een groot deel in steden woont en graag mobiel is en wil blijven. Als gevolg van corona zijn er meer auto’s aangeschaft en is het aantal auto’s op de weg dan ook toegenomen. Dit geldt ook voor andere vervoermiddelen. Zo zijn er inmiddels meer fietsen in Nederland dan inwoners. Al die mobiliteitsbewegingen zorgen nu al voor drukte op de weg en zonder ingreep zal het verkeer in 2030 verdubbelen ten opzichte van nu.
Veel van deze verkeersbewegingen zijn woon-werkverkeer, waarin de werkgevers een rol kunnen spelen om dit terug te dringen. Terugdringen is ook een verplichting vanuit de overheid. Nederland heeft zich eraan gecommitteert om in 2030 55% minder CO2 uit te stoten en het verkeersdoden te reduceren tot nul. Eén van de verplichtingen die daaruit is voortgekomen is de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit die vanaf 1 juli 2024 geldt.
De toekomst: streven naar minder groei, duurzamere en zo veilig mogelijke mobiliteit
De noodzaak om te veranderen is groot. Het is belangrijk om anders, minder en veiliger te reizen. De (auto)sector staat niet stil, er worden technieken ontwikkeld die helpen in de overgang naar groener vervoer. Een aantal voorbeelden daarvan zijn:
Aan de andere kant zet ook de politiek (verplicht) de verandering in gang. Nederland wil binnen Europa vooroplopen om te voldoen aan de klimaatverdragen. Daarom zijn er initiatieven zoals de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit en voeren gemeenten (op termijn) zero-emissie zones in.
Wil jij aan de slag met de verduurzaming van de mobiliteit van jouw medewerkers, zowel voor woon-werkverkeer als dienstreizen? En wil je stappen maken om de CO2-uitstoot te verminderen?
Onze mobiliteitsmakelaars helpen je graag op weg. We denken mee met de uitdaging die voor jouw bedrijf geldt. Neem vrijblijvend contact op met ons op via onderstaande button!
Markt 31 • Postbus 900 • 6041 EM Roermond • 6040 AX Roermond • info@middenlimburgbereikbaar.nL