5e221c8643dc269a142847c16976036e5a2f1e3f
01-09-2023
#POSIFIETS
Jong geleerd, oud gedaan!

Breng je kind op de fiets naar school; gezond, leuk en leerzaam!

Hoewel 95% van alle basisschoolkinderen niet verder dan vijf kilometer bij school vandaan woont, kiezen sommige ouders er toch voor om hun kind met de auto naar school te brengen. En dat terwijl je kinderen lopend of met de fiets naar school brengen, zoveel voordelen biedt!

Samen naar school fietsen is gezond, leuk en leerzaam. Ook wordt het veiliger rond scholen, en leren kinderen zelf aan het verkeer deel te nemen. Kinderen die weten hoe het verkeer werkt kunnen eerder zelfstandig naar school dan kinderen die deze praktijkervaring niet hebben. En niet te vergeten; het is gewoon gezellig om samen naar school te lopen of fietsen. Ook draag je samen bij aan een gezondere wereld.

Veiligheid voorop

Bij #posifiets begrijpen we hoe belangrijk veiligheid is bij het op de fiets naar school brengen van je kind. Daarom verzamelden we een aantal tips om je te helpen.

Tips per leeftijdsfase:
Elke leeftijd kent zijn eigen aandachtspunten. Wist je bijvoorbeeld dat het gezichtsveld en het vermogen om vanuit je ooghoek te zien pas rond je tiende jaar volledig is ontwikkeld? Of dat het reactievermogen van een vierjarige trager is dan het reactievermogen van een zevenjarige? Tips:

  • Ga niet te snel met je kind op de weg fietsen. Wacht hiermee tot je kind achterom kan kijken en een hand uit kan steken zonder te slingeren, abrupt kan remmen zonder te vallen en op een goede manier kan op- en afstappen. Zo kan je kind veilig deelnemen aan het verkeer.
  • Ga eerst oefenen in het park, woonerf of pleintje.
  • Laat je kind naast of voor je fietsen, zeker niet achter je. Start met zelf links van je kind te fietsen en zodra dit goed gaat kan het kind voor je gaan fietsen. Zo houdt je goed zicht op wat er gebeurt en kan je tijdig ingrijpen indien nodig.
  • Geef aanwijzingen tijdens het fietsen zodat je kind leert waar het op moet letten. Zo herhaal je de regels en leert je kind gaandeweg. 

Fiep in het verkeer 
De kleurplaten, gemaakt door Fiep Westendorp i.s.m. Veilig Verkeer Nederland, helpen je om samen met je kind te praten over verkeersveilig gedrag.

Download hier de kleurplaten!


Ouder-
kind quiz  
Wie weet er meer over het verkeer: jij of je kind? Daag elkaar uit in deze leuke ouder-kind quiz. En wie weet leer je zelf nog wat bij. Deze quiz is gemaakt door Veilig Verkeer Nederland. 

Start hier de quiz


Spelregels in het verkeer
Om veilig deel te nemen aan het verkeer is het goed de verkeersregels te kennen. Ook hiervoor geldt: jong geleerd, oud gedaan. Veilig Verkeer Nederland vertelt je er meer over: 

Check hier de spelregels

Waar wacht je nog op? 

Breng je kind op de fiets naar school en laat zien hoe veiligheid en gezelligheid samenkomen op de pedalen!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Markt 31 • Postbus 900 • 6041 EM Roermond • 6040 AX Roermond • info@middenlimburgbereikbaar.nL