Scherm­afbeelding 2023 07 06 om 12.49.45
30-06-2023
Groot onderhoud A73 Tunnelrenovatie
L1mburg Centraal: tunnels A73 in zomervakantie tijdje dicht voor onderhoud

Als je straks een paar weken op vakantie bent, valt het misschien voor je mee, maar als je in juli en augustus thuis bent en veel de A73 gebruikt, tussen grofweg Roermond en Venlo en andersom, dan heb je een klein probleempje. Want een groot deel van dat stuk snelweg gaat om de beurt in beide richtingen volledig dicht voor onderhoud aan de Roer- en Swalmen-tunnels.

Mobiliteitsplatform Midden Limburg Bereikbaar stelde daarom honderd e-bikes ter leen beschikbaar om mensen uit de auto te krijgen. "Die waren binnen een dag weg", zegt Eric Eussen van Rijkswaterstaat. "We bekijken nu of we nog eens honderd fietsen ter beschikking kunnen stellen."

Sluitingen

Vanaf vrijdag 14 juli tot en met 4 augustus gaat eerst een stuk in noordelijke richting dicht, vanaf knooppunt Het Vonderen tot de afslag bij Beesel. Daarna volgt van 5 augustus tot en met 25 augustus het traject in zuidelijke richting tussen knooppunt Tiglia en afslag Linne. Aansluitend zijn beide tunnels nog eens dicht in het laatste weekend van augustus en het eerste weekend van september.

Groot onderhoud

De tunnels gingen in 2008 open en nu is het eerste groot onderhoud nodig, meldt Rijkswaterstaat. Onder meer worden allerlei technische installaties vervangen en er wordt ook nieuw asfalt gelegd.

Smartphones

"Onze grootste uitdaging is eigenlijk om zoveel mensen vooraf te bewegen niet in de auto te stappen", zegt Eric Eussen van Rijkswaterstaat. "We hebben flink geïnvesteerd in de communicatie om zoveel mogelijk geregelde gebruikers van de A73 te bereiken. Via de gegevens van hun smartphones weten we wie daar geregeld rijden en die hebben we dan ook berichten gestuurd."

Verkeersdrukte

Het gaat dan om voor de hand liggende adviezen om bijvoorbeeld thuis te werken of om te rijden via snelwegen. "We zijn echt benieuwd hoe de verkeersdrukte gaat verlopen. Het zal zeker drukker worden in de dorpen, maar we hopen echt dat we het ergste kunnen voorkomen."

Bekijk hier het hele item terug op L1mburg Centraal!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Markt 31 • Postbus 900 • 6041 EM Roermond • 6040 AX Roermond • info@middenlimburgbereikbaar.nL