Drone a73 tunnelrenovatie
Kijk je mee?
Zó gaat de renovatie van de Roertunnel en Tunnel Swalmen (A73)

Slimmer, veiliger en duurzamer: dat worden ook de Roertunnel en Tunnel Swalmen. Deze zomer werk(t)en aannemers Ballast Nedam en Croon Wolter & Dros hier volop aan.

In opdracht van Rijkswaterstaat worden in de Roertunnel en Tunnel Swalmen 10 tunneltechnische installaties vervangen en krijgt de software van het tunnelbediensysteem een update. Verder vervangen de aannemers het asfalt en de voegovergangen, onderhouden de betonconstructies en herstellen schades.

Bijzonder asfalt

Voor weggebruikers is het vernieuwde asfalt de meest zichtbare verbetering. Het wegdek krijgt een nieuwe asfaltlaag met witte, lichtreflecterende steenslag. Dit unieke mengsel heeft Ballast Nedam samen met Rijkswaterstaat ontwikkeld en draagt de naam SMA 0/8 DESA 60/40 Bestone/Reflexing White. De witte steentjes reflecteren de verlichting van de autolampen en de tunnelverlichting, waardoor de verlichting in de tunnel minder fel hoeft te branden. Dat bespaart jaarlijks behoorlijk wat energie. Bovendien kan dit asfalt onder lagere temperatuur op 135 graden celcius verwerkt worden én heeft dit mengsel een aanzienlijk langere levensduur van 20 jaar, dankzij de sterkere toplaag.

Primeur: de boorrobot

Het renoveren en onderhouden van de Roertunnel en Tunnel Swalmen is een flinke klus waar diverse innovaties bij komen kijken. Zo is ook een boorrobot aan het werk gezet om 7.000 gaten in het plafond te boren: een wereldwijde primeur, want het is voor het eerst dat een boorrobot in een tunnel is ingezet. De gaten zijn nodig voor het lineaire temperatuurdetectiesysteem: wat abnormale temperatuurafwijkingen detecteert voordat dit zich ontwikkelt tot een brand. 

Volgens planning

Dagelijks maken ruim 45.000 voertuigen gebruik van beide tunnels. Mede daarom zijn de werkzaamheden een logistieke puzzel. Dankzij een complexe planning, de tweefasenaanpak en gedetailleerd omgevingsmanagement zorgen we voor zo min mogelijk overlast. De werkzaamheden startten op 14 juli met de afsluiting van de tunnels in de noordelijke richting. Na drie weken waren deze werkzaamheden voltooid en verhuisden de werkzaamheden naar de tunnelbuizen in zuidelijke richting. Naar verwachting eindigen de meeste werkzaamheden begin september, waarna we in oktober 2023 en de zomer van 2024 enkele afrondende werkzaamheden uitvoeren. Daarna kunnen de twee tunnels weer járen vooruit.

(bron: Ballast Nedam)

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Markt 31 • Postbus 900 • 6041 EM Roermond • 6040 AX Roermond • info@middenlimburgbereikbaar.nL